BLIJF OP DE HOOGTE MET DE MEEST INTERESSANTE WEETJES
Op zoek naar het laatste nieuws over elektrische auto’s of nieuwe trends omtrent het opladen van je auto? Hou dan deze pagina goed in de gaten. Je vindt hier interessante artikelen, boeiende weetjes en innovatieve ideeën op het gebied van het nieuwe rijden.
De Peugeot e-Traveller is de minibus versie van de Peugeot e-Expert. Het verschil? De e-Expert is Peugeot’s eerste elektrische bestelwagen (met laadbak), de e-Traveller is de eerste personenversie (met extra zitplaatsen) van de PSA groep. Ruimte De Peugeot e-Traveller biedt…
De Mazda MX-30 is in vele opzichten een buitenbeentje in het landschap van elektrische wagens. Eerst en vooral is de Japanner eigenwijs in zijn design. Deze innovatieve cross-over kan daarmee zeker heel wat mensen bekoren. De achterdeuren gaan in de…
Een van de meest voorkomende vragen die we ontvangen is of je vandaag voor een plug-in of voor een 100% elektrische wagen moet kiezen. Een Plug-in Hybride kan zowel op brandstof rijden als op elektriciteit en dat verschilt sterk afhankelijk…
Battle of the British: fun vs. praktisch Beide merken hebben hun roots in het Verenigd Koninkrijk. Beide werden in de jaren 90 opgekocht door de BMW Group en beide merken vind je in de garage van oldtimer liefhebbers. Intussen maakt…
De PSA groep lanceerde het afgelopen heel wat modellen op het e-CMP platform. Zo zagen we onder meer de Peugeot e208, Opel Corsa-e, DS3 Crossback e-Tense en binnenkort ook de nieuwe Citroën C4. Van al deze modellen worden zowel de…
Het blijft voor vele Belgen een van de meest aangehaalde argumenten om (nog) niet voor een elektrische wagen te kiezen. Op weekend naar de Ardennen, uitstapjes naar zee, een skitrip naar Oostenrijk, laat staan de lange rit naar het Zuiden…
De laatste weken is er heel wat geschreven in de media over de plannen van de VREG om een capaciteitstarief in te voeren. Vooraleer we analyseren wat de mogelijke impact is van het capaciteitstarief op elektrische mobiliteit, leggen we eerst…
Vandaag associëren we het Japanse merk Honda niet direct met een breed aanbod van hybride of elektrische wagens. Daar wil Honda sinds februari 2019 verandering in brengen. Toen werd het prototype van de 100% elektrische Honda-e voorgesteld, een compact stadsauto…
Polestar is reeds meer dan 2 decennia de huistuner van Volvo maar werd in 2017 gepositioneerd als een zelfstandige autofabrikant voor elektrische wagens. Vrij snel werd de Polestar 1 voorgesteld; een coupé in plug in hybride uitvoering gebaseerd op de…
Wie in een mede eigendom woont zoals een appartementsgebouw beschikt meestal over een parkeerplaats in de gemeenschappelijke kelder/garage. Als je je wagen wil laden in een mede-eigendom, kan je je best goed voorbereiden omdat je moet rekening houden met de…
Alexander is met zijn bijna 9 jaar ervaring bij BMW Group Belux en meer specifiek als business manager voor BMW i en corporate sales achtergrond, iemand met heel wat ervaring in elektrificatie van bedrijfsvloten. BMW was een van de eerste premium…
Mercedes-Benz is een van de oudste automerken ter wereld, het eerste voertuig van Carl Benz dateert van 1885 en sindsdien is er een lange geschiedenis van doorontwikkelen van diezelfde technologie. Het is niet eenvoudig voor een historisch automerk als Mercedes-Benz…
Sinds de Vijfde staatshervorming (2001) zijn de gewesten verantwoordelijk geworden voor de belastingen op motorvoertuigen die personen en goederen over de weg vervoeren. Dit kennen we onder de jaarlijkse verkeersbelasting (VB) en de belasting op inverkeerstelling (BIV). Zo heeft elk…
Je hebt één of zelfs een tweede elektrische wagen in het gezin en je wil die wagen comfortabel snel kunnen laden. Maar al gauw blijkt dat je huidige aansluiting ruim onvoldoende is en verzwaren qua elektrische aansluiting is de enige…
Slechts een deel van alle luchtvervuilers – waaronder fijn stof – is afkomstig van wegtransport. Binnen de emissies gelinkt aan wegtransport maken we een onderscheid tussen luchtvervuilers afkomstig van de uitlaat en andere emissies die niet via de uitlaat in…
Dat er een ganse transitie aan de gang is in de automotive wereld hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. De push richting duurzaam ondernemen maar zeker ook de politieke en sociale druk zorgen ervoor dat heel wat autoconstructeurs ingrijpende…
Zero emissie mobiliteit bestaat helaas niet, ook elektrisch rijden vraagt CO2, wandelen of fietsen produceert ook CO2 via onze longen. Dus de vraag is niet of elektrische mobiliteit wel zero emissie is, maar wel hoe deze zich positioneert tov andere…
In onze eerder posts rond de mineralen in batterij pakketten van elektrische auto’s spraken we al over Lithium en Nikkel. Het blijkt dat er voorlopig ruim voldoende voorraden zijn van beide mineralen. En ze worden voor zover bekend ook ethisch…
De verschillende automerken geven steeds een bepaald aantal kilometers bereik dat hun elektrische wagens kunnen rijden. Maar vaak komt het Reëel bereik van een elektrische wagen niet overeen met de theoretische prestaties. Hoeveel rijbereik heeft een elektrische auto nu echt?…
Fiscaliteit bedrijfswagens wijzigt fors in 2020 en hoe ver gaat ze nog vergroenen? De komende jaren zitten er nog heel wat fiscale wijzigingen voor bedrijfswagens aan te komen. Voornamelijk voertuigen die CO2 uitstoten zullen aanzienlijk duurder worden. Naast een bijdrage…
Belgen kiezen graag een elektrische auto (of plug-in hybride) omdat dit beter is voor het milieu … maar voornamelijk ook omdat deze fiscaal interessant is voor onze portemonnee. Maar meer dan de helft van de ondervraagden in het onderzoek van…
In deel 1 spraken we over het gebruik en de voorraden van lithium. Hoewel lithium een belangrijk bestanddeel is van de batterij van quasi elke elektrische auto zijn er nog 2 andere grondstoffen die belangrijk zijn in batterijen: Nikkel en…
Uit Paul Magnette zijn onderhandelingsnota lekte enkele ingrijpende maatregelen om bedrijfswagens te vergroenen. De Federaal informateur wil op korte termijn alleen nog bedrijfswagens met een nuluitstoot fiscaal aftrekbaar maken. Magnette gebruikt in de praktijk het eerdere wetstvoorstel van CD&V en…
Zoals we inmiddels allemaal weten zijn batterijen niet zo’n fan van winterse temperaturen. Winterweer en bittere kou kunnen de actieradius van je elektrische auto verminderen. Maar met enkele tips & tricks kan je een deel van die verloren actieradius terugwinnen. …
Lithium in batterijen Elektrische auto’s zijn volop bezig aan hun opmars. In Noorwegen waren in de eerste helft van 2019 maar liefst 38% van alle inschrijvingen elektrische auto’s. De introductie van meer betaalbare modellen zoals bijvoorbeeld de Tesla Model 3,…
Laadpalen in een mede eigendom plaatsen is niet altijd evident. Je eigen parkeerplaats bevindt zich binnen een gemeenschappelijk geheel. Wil je een laadpaal, dan loopt de kabel best door de gemeenschappelijke delen tot aan je eigen parkeerplaats. Een complexe situatie…
Donderdag 12 september – “Een van de grootste elektrische bedrijfsvloten en laadpleinen van België kan je sinds kort terug vinden bij De Cronos Groep te Kontich” – zegt Bart Massin, oprichter van Stroohm. We hebben De Cronos groep begeleid in hun transitie naar Elektrische…
De brandweer adviseert om elektrische auto’s buiten op te laden? Een straf statement dat paniek zaait In België kan het aantal branden met elektrische wagens de laatste 10 jaar op 1 hand worden geteld. Desondanks adviseert de brandweer om elektrische…
We hebben het allemaal al wel eens gehoord: Waterstof, dàt is de toekomst …. ! Maar waar staat de waterstof technologie vandaag en waarom zien we de meeste auto constructeurs volop inzetten op elektrische wagens met een batterij ipv een…
Wanneer je puur naar de aankoopprijs van elektrische bedrijfswagens kijkt, zouden ze in veel gevallen duurder uitkomen dan een vergelijkbare diesel of benzine. Toch zal een elektrische wagen in veel gevallen voor het bedrijf goedkoper uitkomen dan een brandstofauto. Laten…
De modernste elektrische auto’s kunnen toch al aardig wat kilometers rijden (300 a 400km) voordat ze opgeladen moeten worden. Toch hoor je geregeld de commentaar dat er onvoldoende laadpalen zijn, maar is dat ook zo? Ook over de laadsnelheid en…
Rij je met een elektrische auto en wil je je wagen snel én veilig thuis opladen? Dan kies je het best voor een laadpaal thuis. Een groot voordeel hiervan is dat je jouw auto snel en veilig kunt opladen op…
De klassieke autosector slaapt al decennia lang Sinds de industriële revolutie is er – op een oliecrisis in de jaren 70 na – geen zware hindernis geweest voor de huidige autosector. De marge’s lagen meer dan behoorlijk en de klant…
Hoe zit het nu met de impact van de batterijen in al die elektrische wagens op het milieu? Hoe schadelijk zijn ze echt? We kijken daarvoor naar de ontginning, de levensduur en de recyclage van batterijen. Want dat zijn…
Een nieuw jaar betekent nieuwe uitdagingen en vooral nieuwe kansen. Om je in 2019 nog beter van dienst te kunnen zijn hebben Uw Laadpunt en Stroohm besloten om de krachten te bundelen. Onder de naam “Stroohm Services” kunnen we je…
VAB woordvoerder Maarten Matienko zegt: “Een elektrische auto is door de hoge kosten en langere laadtijden van publieke laadpalen, voor weinig mensen interessant. Als bedrijfswagen is een elektrische auto pas interessant als de auto zowel thuis als op de werkplaats…
Iedereen gaat aan de stekker, maar is er voldoende stroom voor al die elektrische wagens? Elk automerk is dankzij Europa verplicht om zijn uitstoot drastisch te verlagen vanaf 2021. Dat is alleen maar mogelijk door de fossiele verbrandingsmotor gedeeltelijk of…
Waar laden elektrische wagens het goedkoopst? Denk je eraan elektrisch te gaan rijden of doe je dit al? Dan is dit artikel zeker iets voor jou. Als eigenaar van een elektrische wagen moet je immers niet meer nadenken in termen van…
Veel mensen weten ondertussen wel dat elektrisch rijden goedkoper is dan op diesel of benzine. Dat het onderhoud van een elektrische auto ook minder kost én makkelijker is weten de meesten echter niet. Om te beginnen zitten er in een…
Lange laadtijden en een gebrek aan laadpunten waren lange tijd de voornaamste redenen om geen elektrische auto aan te schaffen. De laatste jaren is er gelukkig veel veranderd op dit gebied. Zo is je elektrische auto opladen al op veel…
Met een elektrische auto op vakantie? In dit artikel sommen we op waar je het best rekening mee houdt voor een zorgeloze trip naar zon of sneeuw. “Wie elektrisch rijdt, kan geen lange afstanden afleggen.” Het is wellicht een van…
Een laadpunt gebruikt stroom voor het opladen van je auto. De stroom die hiervoor wordt gebruikt komt van je elektriciteitsnetwerk thuis of op het werk. Zeker als je al veel apparaten aan dit netwerk hebt gekoppeld bestaat de mogelijkheid dat…
We komen het beeld van een laadkabel over het voetpad steeds vaker tegen. Een rechtstreeks gevolg van de toename van elektrische en plug-in hybride voertuigen én de beperkte publieke laadmogelijkheden vlak voor de deur. Opladen thuis blijkt immers niet altijd…
Het elektrisch rijden wordt veelal beschouwd als dé toekomst van het autorijden. Daarom is het ook als onderneming goed om met de tijd mee te gaan. Zo draagt het niet alleen bij aan een goed imago van je bedrijf, maar…
Hybrides mogen publieke laadpalen niet gebruiken ! Hybride voertuigen, die gedeeltelijk elektrisch rijden, mogen niet zomaar parkeren op een parkeerplaats voorbehouden voor elektrische wagens. Gemeenten kunnen er echter voor kiezen om dit wél toe te laten door een specifiek onderbord. …
Nu bij de meeste mensen de overtuiging steeds groter wordt dat we aan de toekomst van onze planeet en het klimaat moeten werken, groeit ook de populariteit van elektrische auto’s. Ze zijn duurder in aankoop dan wagens die op brandstof…
De elektrische auto’s van tegenwoordig kunnen toch al aardig wat kilometers rijden voordat ze opgeladen moeten worden. Toch is het nog niet vanzelfsprekend om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Maar zeker in deze tijd waarin er meer…
Er komen steeds meer laadpalen in elke Vlaamse gemeente, meestal op het gemeenteplein of nabij het centrum voor het groeiend aantal elektrisch en plug-in hybride wagens. Dat is een goede evolutie! Maar die laadpaal kan je maar gebruiken als ze…
Met een elektrische wagen behoort tanken in een tankstation definitief tot het verleden. De batterij van je wagen laad je eenvoudig thuis of op het werk op, ofwel aan een van de vele publieke laadstations die in binnen- en buitenland…
Dat elektrische wagens stiller rijden en zuiniger zijn per km, dat weet u al wel, dat ze veel sportiever rijden dan die oude diesel stoven, daar bent u ook al van overtuigd, maar er zijn nog enkele voordelen die je misschien…