Het mag duidelijk zijn: ook op de Brussels Motor Show (“het Autosalon”) 2023 is de elektrische wagen niet meer weg te denken. De elektrische automarkt groeit snel en naast de gekende en vertrouwde merken komen steeds meer (voornamelijk Aziatische) merken op de markt die elektrische voertuigen aanbieden. Dit is geweldig nieuws voor bedrijven en consumenten, omdat het betekent dat er meer keuzes zijn en meer concurrentie, wat kan leiden tot lagere prijzen en verbeterde technologieën.   

Stroohm kijkt vooruit in 2023 om te weten te komen welke nieuwe merken en modellen vandaag en/of binnenkort in voor jouw fleet te bestellen zijn. Want een moderne carpolicy neemt natuurlijk ook de nieuwste merken en modellen mee. Vraag gerust aan ons om je hierbij te helpen.

  

BYD (https://www.bydauto.be)

Het Chinese BYD, kort voor “Build Your Dreams” was eerder al gekend als de wereldwijd grootste producent van elektrische voertuigen, die echter wel voornamelijk in China werden verkocht. In België kon BYD al gespot worden op de luchthaven in Brussel. Daarnaast is BYD eveneens een van de grootste batterij producenten en kwamen ze zo in 2020 met een LFP Blade Battery Technology op de markt. Een veilige, ruimtebesparende ontwikkeling. Deze technologie hebben ze dan ook verwerkt in de oplage van hun 3 verschillende elektrische modellen die momenteel beschikbaar zijn op de Belgische markt. Met deze nieuwe en innovatieve batterij willen ze de actieradius en de veiligheid van elektrische wagens verder verhogen terwijl de kostprijs economisch te verantwoorden blijft. Sinds het einde 2022 kan je BYD showrooms terugvinden in ons land en zijn volgende modellen te bestellen. 

 

 

BYD – Han
BYD gaat met de Han de concurrentie aan met Mercedes en BMW. Zo is de BYD Han vergelijkbaar met de 5-serie en de E-klasse. Dit heeft dan niet enkel met de grootte en de looks te maken. De Han is wel degelijk zeer hoogwaardig afgewerkt met kwaliteits materialen. Absoluut geen “Chinese rommel” dus. Eerder een luxueus uitgebouwde sedan met ruim 500km WLTP rijbereik en een kostprijs van €71.525. Verder wordt de BYD Han getypeerd door de vierwielaandrijving en een hoogtechnologisch interieur waarin een draaiende interface bestuurders van A naar B moet begeleiden.
 

 

 

BYD – Tang
Met de Tang wil BYD de SUV markt betreden. Deze versie typeert zich als een ruime, aerodynamische wagen die zowel lange trips kan bedwingen met een rijbereik van 400km op snelwegen. Ook voor dagdagelijks verkeer is de Tang met een gecombineerde actieradius van 528km zeker een optie om rekening mee te houden in het marktsegment van de elektrische SUV. Vanaf €73.000 kan deze 7-zitter van jou zijn. 
 


 

BYD – Atto 3 
Met de Atto 3 biedt BYD naast de grote sedan en SUV ook het hoofd aan het doelpubliek van de kleine SUV of de C-segment-cross-over. Denk hierbij aan de grootte van onder meer een Kia Niro of net een tikje kleiner dan een Volkswagen Tiguan. Met een rijbereik van 370km biedt de Atto 3 met een kostprijs tussen de €43.000 en €45.000 een concurrentiële optie in dit segment. In heel wat bedrijfsvloten dus een aantrekkelijke en betaalbare optie. 

  

NIO (https://www.nio.com) 

Naast BYD is er nog een Chinees merk dat ‘up-and-coming’ is, namelijk NIO. Na de oprichting in 2014 is NIO in 2018 gestart met de levering van high-end 100% elektrische modellen die de strijd moeten aangaan met de Duite premium merken en Tesla. Intussen heeft NIO een aanbod van heel wat modellen maar het is voornamelijk de recente ET5 (vergelijkbaar met de Tesla Model 3) die de grote groei van het bedrijf moet betekenen.  

Uniek bij NIO zijn de ‘Battery Swap Stations’. Na fervente pogingen van Better Place en Renault probeert Nio het ditmaal met het batterij wisselsysteem. Dit systeem biedt enerzijds de mogelijkheid om in 3 minuten van accu te wisselen, maar anderzijds biedt het ook de gebruiker de kans om mee te gaan met de ontwikkelingen van batterijtechnologie. Dat laatste zal vooral het grote gebruikssegment worden voor het slagen van het wisselsysteem. Waarbij gebruikers bij lange reizen de accu kunnen wisselen of bijvoorbeeld vergroten en bij kortere trajecten terug kunnen schakelen naar een kleinere en minder dure batterij. In 2022 zagen we in Noorwgen, Duitsland en Nederland al enkele Battery Swap Stations uit de grond schieten. 

NIO-ET5 
Het meest recente productiemodel van NIO. Voor de NIO ET5 betaal je in Nederland momenteel een minimale kostprijs van €51.900, maar hiervoor krijg je nog geen batterij. Deze kan je huren voor een maandelijkse prijs tussen de €169 en €289. De batterij kan worden ingewisseld bij een wisselstation. Dit in geval van lege accu op lange trajecten of bijvoorbeeld nood aan een ander type van batterij. Qua prijscategorie wil NIO met de ET5 dus de concurrentie aangaan met de Tesla Model 3, kijkende naar de specificaties en de kostprijs. Met een WLTP rijbereik tussen de 450 en 590km – afhankelijk van de grootte van de batterij – zit NIO in de buurt van een Tesla Model 3. 

 

NIO – ET7 
Met de ET7 wil NIO sinds de zomer van 2022 met een grote sedanversie het segment van consumenten bedienen die nu vooral de Tesla Model S / BMW 5 / Mercedes E / Audi A6 op hun verlanglijstje hebben staan. Technologisch scoort deze 5 meter lange sedan zowel hoog op prestaties als op interieur. Zo zijn de 3 accupakketten waar NIO over spreekt goed voor een actieradius tussen de 500 en 800km. Op dit moment kan de ET7 in Nederland besteld worden voor een vanafprijs van €72.900. 

NIO – EL7 
Nio brengt met de EL7 ook een SUV versie op de Europese markt. In principe is dit de SUV versie van de ET7, zoals ook een Mercedes EQE een SUV versie heeft. Net zoals bij de andere modellen van Nio komt de EL7 ook met een 75kWh en 100kWh accupakket. Hiermee bereikt de elektrische SUV respectievelijk 391 en 509 kilometer. De vanafprijs voor de EL7 ligt op €76.900. De aankoopprijzen van de 75kWh en 100kWh versies stijgen wel respectievelijk met €12.000 en €21.000 bij het aankopen van de batterij. Bij de huur formule gaat het om €169 en €289 per maand. 

 

 

 XPENG (https://heyxpeng.com)

Naast NIO is XPENG een ander ‘up-and-coming’ Chinees merk met uitsluitend 100% elektrische auto’s. XPENG wil vooral met de uitbouw van een ultrasnel laadnetwerk de huidige laadtijd verkleinen. In tegenstelling tot NIO willen ze door het plaatsen van de S4 ultrasnellader de wagens opladen met een vermogen van 480kW. Hiermee zou er op 5 minuten tijd 200 kilometer rijbereik kunnen geladen worden.  

XPENG – G9
Vergelijkbaar met verschillende andere elektrische SUV’s in de markt, wil de Chinese autobouwer met de XPENG G9 het marktsegment van wagens zoals de Audi E-Tron en de Mercedes EQC beconcurreren. Met een 96kWh grote batterij kan om en bij de 700km gereden worden. Met de ultrasnelle lader die XPENG zelf wil plaatsen kan er op een kwartier van 10% naar 80% worden bijgeladen.  

 

 

 

 

VINFAST (https://vinfastauto.eu/nl)

Opnieuw een Aziatische speler. Vinfast is een Vietnamese automaker die in 2017 werd opgericht. Het bedrijf is eigendom van Vingroup, een groot conglomeraat in Vietnam dat belangen heeft in verschillende sectoren, waaronder vastgoed, retail en gezondheidszorg. Vinfast werd opgericht met als doel het produceren van hoogwaardige voertuigen voor de binnenlandse markt in Vietnam, evenals voor de export. Het bedrijf heeft plannen aangekondigd om een reeks voertuigen te produceren, waaronder elektrische auto’s, motorfietsen en scooters. Naast de productie van voertuigen exploiteert Vinfast ook een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Hanoi, Vietnam, waar het werkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor gebruik in zijn voertuigen. 

 

Vinfast – VF8 
De VF8 is een elektrisch voertuig geproduceerd door het bedrijf. Het is een compacte auto met een bereik tot 300 kilometer op een enkele lading. Hij is uitgerust met een accupakket van 45 kWh en een vermogen van 110 kW (148 pk). De VF8 werd onthuld op de 2019 International Motor Show in Frankfurt, Duitsland en wordt naar verluid binnenkort op de Europese markt gelanceerd.  

 
 

Lucid Air  (https://www.lucidmotors.com/nl-nl)

De Lucid Air is zelfbenoemd een luxueuze, elektrische wagen met het grootste bereik en de kortste oplaadtijd ter wereld. Met een studio en service center in Nederland, Frankrijk en Duitsland komt deze aangekondigde hoogvlieger dichter en dichter bij de realiteit in ons land. In Nederland werden de eerste modellen al einde 2022 geleverd, de opening van de eerste Belgische showroom in Zaventem is gepland in 2023. 

Als er sprake is van hoogstaande elektrische wagens, dient de Lucid Air zeker vermeld te worden. Met 5 verschillende versies, zijnde de Dream Edition Performance en Dream Edition Range en de Air Pure, Air Touring en Air Grand Touring. De Dream Edition topversies sprinten in minder dan 3 seconden naar de 100, terwijl de andere versies dit ook nog steeds onder de 4 seconden doen. De topversies hebben volgens cijfers een rijbereik tussen de 800 en 900km, de andere halen gemiddeld 650km en de Air Grand Touring zelfs 800km. Prijzen fluctueren rond de €200.000 voor de topversies en tussen de €80.000 en €100.000 voor de andere versies.   

Een doorsnee bedrijfwagen zal de Air dus niet worden maar hij biedt wel een mooi alternatief voor de immens populaire Porsche Taycan of Tesla Model S. 

 

Model 

Kostprijs (incl BTW) 

Rijbereik (WLTP)

Referentiemodel 

Autosalon? 

Lucid Air 

€80.000-€200.000 

650 – 850km 

Tesla Model S

Nee 

 

 

 

 

 

BYD Han 

€72.500-€76.000 

520km 

BMW 5-serie 

Ja 

BYD Tang 

€73.500 

400km 

Audi E-Tron 

Ja 

BYD Atto 3 

€43.000-€45.000 

350-400km 

Kia Niro, VW ID.4 , EQA

Ja 

 

 

 

 

 

Nio ET5 

€62.500-€75.500 

450-500km 

Tesla Model 3 

Nee 

Nio ET7 

€83.500-€92.500 

380-600km 

Tesla Model S 

Nee 

Nio EL7 

€87.500-€96.500 

350-520km 

Audi E-Tron 

Nee 

 

 

 

 

 

VinFast VF8 

€44.300-€51.600 

400-470km 

Mercedes EQB 

Nee 

 

 

 

 

 

Xpeng G9 

/ 

550-700km 

Mercedes EQC 

Nee