De sterke groei van elektrische voertuigen (EV’s) in België leidt ertoe dat bij steeds meer gezinnen de partner ook elektrische rijdt. Meestal wordt er aangeraden vanuit de werkgever van de partner om een tweede laadpaal te installeren. Maar in veel gevallen is dat een onndoge kost aangezien je maar om de 3 à 4 dagen laadt per wagen. En ook omdat er niet altijd plaats is om een tweede laadpaal te installeren. Wat  veel wordt aangeraden is om de bestaande laadpaal open te stellen via roaming voor de partner. Maar dan zonder de locatie te delen via apps aangezien de laadpaal op privé terrein staat. Sommige marktpartijen verbieden deze praktische oplossing en roept men juridische argumenten op, omdat er verkoop van elektriciteit zou plaats vinden door een partij die geen energieleverancier is. STROOHM zoekt uit voor u!
 
Juridisch Kader

Het feit dat een leveringsvergunning verplicht zou zijn voor het herleveren van elektriciteit aan de partner is niet gegrond. We verwijzen hier naar publieke laadpunten waar identieke transacties plaatsvinden maar waar eveneens de beheerder van de laadpaal geen leveringsvergunning dient te hebben. Enkel energieleveranciers die actief zijn in de energiemarkt en rechtstreeks energie verkopen aan consumenten (B2B of B2C) dienen een leveringsvergunning aan te vragen. Voor een dienstverlening achter de energiemeter, is geen leveringsvergunning nodig. Een syndicus die de energiefactuur herverdeeld over de verschillende gebruikers is ook geen energieleverancier.
Meer informatie kan je vinden bij de VREG voor gewestelijk of de CREG voor federaal voor wie een leveringsvergunning moet hebben.


Rol van de Charge Point Operator (CPO)

De CPO beheert en onderhoudt de laadpunten en stelt gebruiksvoorwaarden op, zoals tarieven en toegangsregels. De CPO kan het laadpunt semi-publiek zetten en al dan niet de publicatie van de locatie activeren.

Verkoop, Registratie en Belasting

Particulieren mogen elektriciteit verkopen via hun laadpalen zolang ze dit niet met een winstoogmerk uitvoeren. Verkopen  met winstoogmerk leiden tot belastingverplichtingen. Inkomsten uit de verkoop van elektriciteit moeten aangegeven worden en de beheerder van de laadpaal moet dan een btw nummer hebben. Bij de innovatieve oplossing van STROOHM is de eigenaar van de stroom niet langer een particulier maar de werkgever en is dit fiscaal perfect ondervangen.

 

Het semipubliek maken van laadpalen is dus toegestaan mits voldaan wordt aan de fiscale regels welke met de innovatieve oplossing van STROOHM volledig in orde is.

semi publiek laden is legaal
Conclusie

Het semipubliek maken van laadpalen is dus toegestaan mits voldaan wordt aan de fiscale regels welke met de innovatieve oplossing van STROOHM volledig in orde is. Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn en niet zomaar te geloven wat er op facebook platformen wordt beweerd.

U kunt Stroohm bereiken via 
info@stroohm.be voor al uw vragen rondom de installatie, regelgeving, en het beheer van uw laadinfrastructuur. Stuur ons een mailtje, en wij helpen u graag verder bij het realiseren van uw project.

semi publiek thuis laden
Carglass

By Bart Massin
Chief e-mobility Officer
Fleet.services@stroohm.be

 

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.

Naam(Vereist)