Je kan er niet naast lezen, de regering had beloofd dat al wie zonnepanelen had geïnstalleerd voor eind 2020, sowieso 15jaar zou kunnen genieten van een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Dit werd aangevochten door de VREG, de CREG en de Federale overheid aangezien de tarieven hun bevoegdheid is en niet van de regering en er discriminatie zou ontstaan tussen mensen met en zonder zonnepanelen. Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest de decretale regeling uit 2019 vernietigd zoals de VREG had gevraagd.  Vandaag zijn er reeds 101.000 gezinnen die al een digitale meter hebben en die een eenmalige compensatie zullen ontvangen dit jaar. Dat zal ook gelden voor de 407.000 gezinnen die nog geen digitale meter hebben. De uitrol van die digitale meter zetten voor mensen met zonnepanelen zal worden uitgesteld maar zullen uiteindelijk ook worden overgezet.

Wat is de impact van de digitale meter?

Vandaag betaal je de netbeheerder met een vast prosumententarief ifv de grootte van de omvormer van je zonnepanelen, ongeacht wanneer en hoeveel je in het net injecteert. Een digitale meter berekent de hoeveelheid stroom die je in realiteit op het net plaatst en van het net haalt. In het nieuwe nettarief “werkelijke afname” worden de netkosten dus berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Dus is het in jouw voordeel om zo veel mogelijk te verbruiken als de zon schijnt, want dan bespaar je al snel enkele honderden euro’s per jaar. Doe je dat niet injecteer je goedkope elektriciteit overdag en moet je die ’s avonds duur terugkopen. Wie niet verbruikt wanneer er wordt geproduceerd betaalt dan meer.

Hoe vermijd ik injectie van mijn zonnepanelen in het net?

De ideale oplossing hiervoor is een batterij die  je elektriciteit van je zonnepanelen direct kan opslaan. Dan heb je een buffer om de elektriciteit te stockeren en later te verbruiken. Dit is uiteraard beperkt in tijd en volume wat niet geldt bij een terugdraaiende teller, want dat is op jaarbasis.  De grootste batterij die je hebt is je elektrische auto, deze opladen direct met zonne-energie is de beste oplossing als je wagen overdag thuis is. Dan moet je dus ook beschikken over een slim laadpunt dat het verbruik van je zonnepanelen kan meten. Dan is je elektrische wagen een buffer die de stroom direct absorbeert. Maar het verbruik van een gemiddelde woning is 10kWh per dag. dus wie met 10 panelen dagelijks een 30kWh elektriciteit produceert dient de overtollige 20kWh per dag kwijt te geraken. Zelfs wie over een zeer grote batterij beschikt van pakweg 100kWh is na 5 dagen terug geconfronteerd met een overschot van 20kWh/dag. Eigenlijk is de enige oplossing om je verbruik ook daadwerkelijk te verhogen en te besparen op kosten van fossiele brandstof. Zo zie je in de praktijk dat elektrisch gaan rijden de beste oplossing is in de praktijk om de eigen productie maximaal te kunnen consumeren.

blank

Welke laadpunten zijn geschikt om mijn eigen verbruik te optimaliseren?

De Zappi heeft de mogelijkheid om met een extra meter je zonnepanelen uit te lezen. Hiervoor heb je ook een extra toestel nodig, nl de Harvi. Op je Zappi heb je dan de mogelijkheid om te laden via 3 modi: de ECO+, ECO en FAST.

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.

Naam(Vereist)