FAQ

Bekijk hier het antwoord op alle veelgestelde vragen over elektrisch rijden en het opladen van elektrische auto’s. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Slimme laadkabel

Slimme laadkabel

Hiervoor neemt u best contact op met onze leverancier, Powerdale: 
Email: operations@powerdale.com 
Tel: +32 (0) 2 647 38 79 

Afhankelijk van het besturingssysteem van je smartphone (Android of Apple) kan er tijdens het downloaden van de NexxtMove applicatie een pop-upvenster verschijnen met een code die je zal moeten kopiëren en manueel invoeren. Bij Android gebeurt dit normaal gezien automatisch.
Indien u er nog steeds niet in slaagt om de kabel toe te voegen aan je smartphone, raden we je aan om in eerste instantie de applicatie te sluiten en herop te starten.  

Werkt de applicatie nog steeds niet?  

 1. Verwijder ze dan van je smartphone en download ze opnieuw.
 2. Ga naar de Bluetoothinstellingen van je smartphone.
 3. In de lijst van alle toestellen, verbonden met Bluetooth, zie je de slimme laadkabel staan onder de referentie: NMBLCK.
 4. Verwijder het toestel van je smartphone. Bij Apple: klik op applicatie verwijderen. Bij Android: klik op applicatie vergeten.
 5. Download de applicatie opnieuw.
 6. Volg dit proces tot je erin geslaagd bent de slimme laadkabel toe te voegen aan je smartphone. 
 1. Verwijder de kabel van de wagen.
 2. De kabel moet wel in het stopcontact blijven zitten.
 3. Ga naar de Nexxtmove applicatie op je smartphone en synchroniseer manueel.
 4. Indien je de Nexxtmove applicatie open laat staan op de achtergrond van je smartphone dan synchroniseert de kabel automatisch zodra je in de buurt bent van de kabel (binnen een perimeter van 2m) 

Je kabel maakt waarschijnlijk geen verbinding via Bluetooth of via Sigfox (radiosignaal) à indien je regelmatig de laadsessies wenst te volgen, synchroniseer je ook best dagelijks via Bluetooth. Dit kan automatisch indien je de applicatie open laat staan op je smartphone en je je in de buurt van de kabel bevindt.. Ofwel kan je manueel synchroniseren via de applicatie. 

Je kabel maakt ook geen verbinding via Sigfox à   Indien u nog in het bezit bent van een verouderd Nexxtender toestel (van voor september 2019), beschikt uw kabel nog niet over de bluetooth-functie. We raden je aan om het toestel mee te vervoeren op de achterbank van je wagen wanneer je een trip hebt gepland, bijvoorbeeld naar je werk of naar de winkel. Zodra de kabel het radiosignaal opvangt, zal die verbinding maken en de opgeslagen laadsessies doorsturen naar het NexxtMove platform. 

Je kabel staat in modus offline. Steek hem in het stopcontact. Indien de kabel meer dan 10 dagen niet in het stopcontact heeft gezeten, zal hij automatisch offline gaan. 

Je kan jouw verbruik volgen via http://Nexxtmove.me
of via de app van nexxtmove.
Voor beide heeft u de logingegevens nodig.

Dat kan zeker! Hou er echter rekening mee dat de terugbetaling van je verbruik gebaseerd is op het tarief (CREG) dat van toepassing is op het adres waaraan de kabel gekoppeld is, normaal gezien je thuisadres. 

Ja dit kan! 
 

Indien je snel wenst te laden, stel je best het toestel in op de haas. 

Indien je traag wenst te laden, stel je het toestel in op de schildpad. 

Het is niet aangeraden om een verlengkabel te gebruiken omdat de meest voorkomende verlengkabels niet voldoen. Maar als dit niet anders kan zou het een zwarte rubberen verlengkabel mogen zijn van max 5m met een kabeldikte van 2,5mm².

Stop de slimme laadkabel in het stopcontact. Indien de kabel namelijk langer dan 10 dagen niet in het stopcontact heeft gezeten, zal hij automatisch in offline-modus gaan. 

Hiervoor neem je best contact op met de fleet manager van uw bedrijf. 

De slimme laadkabel moet steeds verbinding maken via Bluetooth of via Sigfox om de geregistreerde laadsessies te kunnen doorsturen (via draadloze communicatie) naar het NexxtMove platform. Indien uw kabel enige tijd offline was of geen verbinding heeft gemaakt, dan kan het zijn dat hij verschillende laadsessies heeft gebundeld tot 1 grote laadsessie, een groot verbruik. (high consumption) Hierdoor kan het zijn dat het verbruik op Nexxtmove die afzonderlijke laadsessies bundelt, niet overeenkomt met de laadsessies die tevoorschijn komen op de applicatie van je wagen. 

Meer nog, indien jouw kabel gedurende enige tijd geen verbinding heeft gemaakt, kan het zijn dat je voor een bepaalde maand geen terugbetaling ontvangt. Dit is natuurlijk met terugwerkende kracht op te lossen. Zodra je kabel verbinding maakt, zullen de laadsessies doorkomen en kunnen ze gefactureerd worden de volgende maand.

Platform Stroohm

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Globaal zijn er drie typen auto’s die geheel of deels op elektrische stroom kunnen rijden. Die met alleen een elektromotor, de types voorzien van een elektromotor met range extender en de plug-in hybrides.

Wat zijn nu de verschillen en de voor- en nadelen?

Volledig elektrisch (FEV)

Volledig elektrische auto’s hebben uitsluitend een elektromotor. Er hoeft dus geen dure brandstof in. Bovendien stoten ze tijdens het rijden geen schadelijke stoffen uit. Een langere rit zal je met dit type wagen zorgvuldig moeten plannen, want je reis eindigt zodra de stroom op is. Bij een volledig elektrische auto is dat in de praktijk doorgaans na 150 kilometer. Daarna moet je de auto weer opladen.

+ stroom is voordeliger dan brandstof en het is goed voor het milieu

– beperkte actieradius en langere laadtijd

 

Range extender (E-REV)

Elektrische autos met een range extender rijden ook volledig op stroom. Maar voor wanneer de stroom op dreigt te raken hebben deze auto’s een kleine brandstofmotor aan boord. Die brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. Zo kan je de reis elektrisch vervolgen, al wordt de stroom dan aangemaakt met behulp van benzine of diesel. Een range extender-auto zal je dus wel degelijk moeten bijtanken.

+ normale actieradius, nog altijd zuiniger dan een reguliere brandstofauto

– verbruikt (een beetje) fossiele brandstof en is daardoor minder goed voor het milieu

 

Plug-in hybride (PHEV)

Een hybride auto heeft zowel een brandstof- als een elektromotor. Wanneer je de accu’s ook aan het stopcontact kan laden, spreken we van een plug-in hybride. Dankzij een groter accupakket kan je met een plug-in hybride grotere afstanden volledig elektrisch rijden. Is de stroom op, dan rij je op de brandstofmotor verder.

+ normale actieradius bij het gebruik van de brandstofmotor

– als je echt zuinig wil rijden, moet je het accupakket continu tussentijds bijladen. Daarnaast verbruikt de auto ook fossiele brandstof en is daardoor minder goed voor het milieu

In België wordt elektrisch rijden gestimuleerd door de overheid door middel van subsidies en belastingsverminderingen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende maatregelen.

 1. Premie 5.000€
  2. 120% belastingsaftrek
  3. VAA (Voordeel Alle Aard)
  4. BIV (Belasting op Inverkeerstelling)
  5. Verkeersbelasting
  6. Premie van Brussels Hoofdstedelijk Gewest 
 2. Premie 5.000€

Sinds januari 2016 kan je van de Vlaamse overheid een premie krijgen voor de aankoop van een 100% elektrische wagen of een waterstofauto. De premie geldt enkel voor particulieren (natuurlijke personen) en je kan ze dus niet gebruiken voor bedrijfs- of leasingwagens.

Het moet gaan om een wagen die besteld is vanaf 1-1-2016. De premie geldt enkel voor wagens van categorie M1 (gewone wagens) of N1 (lichte bestelwagens met maximummassa tot 3,5 ton).

De wagen moet ingeschreven worden in het Vlaams Gewest, je moet hem minstens 3 jaar houden en je moet je bestelling online registreren. Het premiebedrag bedraagt maximaal 5.000€ in 2016 en het bedrag daalt naargelang de auto duurder is.

 

 1. 120% belastingsaftrek

Belgische vennootschappen kunnen de aankoop van een elektrische auto voor 100% aftrekken van hun belastingen. Ook de kosten kunnen voor 100% worden afgetrokken . Ook de elektriciteit, kan voor 100% worden afgetrokken.

Plug-in hybrides en EREV’s kunnen voor 100% worden afgetrokken indien de CO2-uitstoot lager is dan 50 g/km en ze minstens  over 0,5 kWh batterij per 100kg auto  beschikken

 

 

 

 1. VAA (Voordeel Alle Aard)

Werknemers die een auto van het werk ter beschikking krijgen voor privédoeleinden dienen daarvoor een voordeel alle aard (VAA) in rekening te brengen in hun personenbelasting.

Voor 100% elektrische auto’s (dus niet voor plug-in hybrides) wordt in de berekening van de VAA het laagste percentage van 4% toegepast. Het VAA wordt als volgt berekend: VAA = Catalogusprijs x ouderdomspercentage x CO2-coëfficiënt x 6/7. De minimum VAA bedraagt 1.250€. Voor vele (bescheiden) elektrische auto’s betaal je dus 1.250€ VAA maar voor een Tesla Model S bijvoorbeeld betaal je al snel 3.000€ tot 4.000€

 

 1. BIV (Belasting op Inverkeerstelling)

4.1 Vlaams Gewest

In Vlaanderen is een 100% elektrische auto vrijgesteld van BIV. Hybrides met een CO2-uitstoot lager dan 50 g/km worden eveneens vrijgesteld. Voor andere hybride wagens kan je het tarief berekenen via deze tool van de Vlaamse overheid.

4.2 Waals Gewest

In Wallonië betaal je de voor een 100% elektrische auto de minimum BIV van 61,5€.

4.3 Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In Brussel betaal je de voor een 100% elektrische auto de minimum BIV van 61,5€.

 

 1. Verkeersbelasting

5.1 Vlaams Gewest

Sinds januari 2016 worden 100% elektrische wagens, plug-in hybrides (met max. CO2-uitstoot van 50g/km) en waterstofauto’s vrijgesteld van verkeersbelasting in het Vlaams gewest.

5.2 Waals Gewest

Voor 100% elektrische wagens die ingeschreven zijn in het Waals Gewest, betaal je de minimum verkeersbelasting van 77,35€.

5.3 Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Voor 100% elektrische wagens die ingeschreven zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betaal je de minimum verkeersbelasting van 77,35€.

 

 1. Premie van Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Onder bepaalde voorwaarden kunnen bedrijven een premie krijgen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de aankoop van elektrische, hybride of brandstofcel voertuigen. Raadpleeg EcoSubsiBru, het subsidieportaal van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, voor meer details.

Rijstijl, snelheid van het verkeer en de (weg)omstandigheden hebben invloed op het stroomverbruik. Net als bij een door brandstof aangedreven auto verbruikt een elektrische auto meer vermogen bij snel optrekken en hoge snelheden. Bij rustig remmen wordt de accu overigens opgeladen met de ‘remenergie’. Verder hebben ook het laadgewicht en het aantal personen in de auto invloed op het stroomverbruik.

De verwarming en airco van de auto heeft de grootste invloed op de actieradius, tot soms wel 50%! Veel elektrische auto’s kan je daarom voorverwarmen of koelen als ze aan het laadstation zijn aangesloten.

Dankzij de verplichte volgorde van handelingen zijn de meeste risico’s bij het opladen uitgesloten. De stroom staat pas op de stekker wanneer beide stekkers zijn aangesloten en de stekker in de paal is vergrendeld. Stroom stelen is niet mogelijk, omdat je jouw laadpas gebruikt om het stopcontact te vergrendelen. Wanneer iemand tijdens het laden de stekker uit je auto zou trekken, stopt het hele proces. Je kan het laden pas herstarten of de laadkabel uit de paal verwijderen, wanneer je opnieuw je laadpas voor de kaartlezer houdt. Wel kunnen mensen struikelen over de laadkabel; leg die dus verstandig neer!

Terminologie

Terminologie

Een elektrische laadkabel heeft zowel een contactpunt aan de kant van het voertuig als aan de kant van het oplaadpunt. De snelheid van laden is afhankelijk van het oplaadpunt en de mogelijkheden die het voertuig geeft. De laadkabel is een belangrijk onderdeel van het oplaad proces. Kies daarom altijd voor een goede kwaliteit kabel. Dit zorgt voor de meest (brand)veilige en snelle laadoplossing.

Er zijn 2 verschillende typen stekkers en contactdozen ontwikkeld om een elektrische auto op te laden. Op dit moment hebben de Japanse en Amerikaanse* merken een Type 1 contactdoos en alle Europese merken een Type 2 contactdoos. In Europa is de zogenaamde Type 2 contactdoos de officiële standaard, vandaar dat alle (openbare) laadstations voorzien zijn van dit type contactdoos.

* De Amerikaanse Tesla Model S is voor Europa voorzien van een Type 2 contactdoos.

Welke laadkabel je nodig hebt ligt aan het type auto dat je hebt gekocht.
Het contactpunt aan de kant van de wagen heeft soms een andere aansluiting dan het contactpunt aan de kant van de laadpaal. Momenteel worden alle voertuigen met een Type 1 of Type 2 aansluiting op de markt gebracht. Type 2 is daarin de meest voorkomende aansluiting.

Wat is Smart Charging?

Alle ‘slimme’ oplaadstations kunnen tegen een meerprijs van € 1,00 per connector/maand gemonitord worden voor Smart Charging. Dit betekent dat er per laadstation een maximum en minimum laadvermogen ingesteld kan worden. Hiermee is het beschikbaar vermogen te verdelen over verschillende laadstations/connectoren of kan, in het geval dat je niet voldoende stroom over hebt om de auto probleemloos op te laden, het vermogen ‘geknepen’ worden.

Wat is Load Balancing?

Wanneer je meerdere laadstations wil installeren, vereist dit een beschikbaarheid van het opgetelde vermogen van de aangesloten laadstations. Indien het totaal beschikbare vermogen ontoereikend is kunnen we via Load Balancing ervoor zorgen dat het beschikbare vermogen evenredig wordt verdeeld over de stations waarop op dat moment geladen wordt.

Wat is Hub / Satellite?

Als je meerdere laadstations op locatie plaatst, is er de mogelijkheid om alle laadstations via 1 modem te laten communiceren en op afstand te beheren. Het eerste laadstation is dus een volledig communicerend (slim) laadstation, de anderen (goedkopere laadstations zonder modem) zijn hieraan gekoppeld. Zo bespaar je op maandelijkse kosten voor het data-abonnement en kunnen alle laadpunten centraal worden beheerd en ingesteld. Dit noemen we een Hub-Satellite constructie.

Wat is Peak Shaving?

Met Peak Shaving kan je voor jouw laadstations een maximumcapaciteit instellen. Zo ben je er zeker van dat je de maximum stroomcapaciteit van jouw parkeervoorziening niet zal overschrijden, zelfs niet tijdens piekuren.

Kilowatt (kW) staat voor vermogen, bijvoorbeeld een waterkoker is 2 kW (2.000 Watt). Dit is het vermogen van dit apparaat. Kilowattuur (kWh) staat voor vermogen maal tijd, bijvoorbeeld een waterkoker van 2 kW die een half uur aan staat heeft 1 kWh verbruikt, een waterkoker van 2 kW die 2 uur aan staat heeft dan 4 kWh verbruikt.

Als je de accu capaciteit van je auto (in kWh) weet, kan je ook berekenen hoelang het duurt voor deze volledig is opgeladen. Dit doe je door het laadvermogen van je laadstation (in kW) te delen door dit laadvermogen van je auto (in kWh).

Voorbeeld: Je rijdt een Mitsubishi Outlander PHEV, met een accu capaciteit van 12kWh en deze laad je aan een 1- fase 3,7 kW laadpaal.

Accu capaciteit 12 kWh / 3,7 kW laadvermogen = 3u en 15 min laden voor een volle accu.

Na circa 50% van de laadtijd is de accu overigens al voor 80% vol! De laatste 20% van de accu wordt gevuld via druppelladen. Dat is langzaam laden om zo de kwaliteit van de batterij hoog te houden.

1-fase – 3,7kW 

Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting.

3-fase – 11kW

Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x400V+ N (krachtstroom) en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Als je niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kan je in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. De kosten hiervoor zijn vaak gering. Voor informatie en aanvraag van een uitbreiding van je meterkast kan je terecht op de website van Eandis.

DC – Gelijkstroom (= snel laden)

Om een auto met gelijkstroom (DC) te kunnen laden, is een transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC) uit het lichtnet om te zetten naar gelijkstroom. Dit is een kostbare aangelegenheid, die om een behoorlijk vermogen uit het netwerk (ca. 125A) vraagt.

Bij gelijkstroom laden wordt de lader die altijd in de auto zit, niet gebruikt.  Een accu is altijd gelijkstroom (DC), dus de stroom wordt rechtstreeks op de accu aangesloten. Dit laden moet zorgvuldig gebeuren. Als een accu-cel namelijk te warm wordt, is er kans op onherstelbare schade.

AC – Wisselstroom (= langzaam laden)

In Europa gebruiken we wisselstroom (AC) voor gebruikersaansluitingen en hebben we een 3-Fase netwerk tot onze beschikking. Dit is prima te gebruiken voor het laden van elektrische voertuigen. Op de meeste locaties kunnen we hieruit 32A (22kW) en soms zelfs 63A (43kW) betrekken om te laden. Als de lader van je auto het aankan, is een 20kW accu (gemiddelde auto) binnen 25 minuten voor 80% opgeladen.

Door de lagere kosten voor de aanschaf, installatie en gebruik gaat de voorkeur uit naar AC (wisselstroom) laden. Ook voor in de toekomst zal dit de meest gekozen manier van laden blijven. DC (gelijkstroom) laden zal alleen efficiënt zijn tijdens het afleggen van lange afstanden zonder (langere) tussenstop.

Nee, je kan en mag geen verlengsnoer gebruiken. Een laadkabel is een speciale kabel met een communicatiedraad. In de stekkers van het snoer zit een weerstand die communiceert met het laadstation. Als je kabel te kort is, moet je een langere kabel te kopen. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat je een (te) lang snoer elke keer weer netjes moet uitleggen en oprollen. De beste oplossing is daarom de auto altijd zo dicht mogelijk bij het laadpunt te parkeren.

Laadoplossingen voor particulieren

Laadoplossingen voor particulieren

Nee, het plaatsen of laten plaatsen van een laadpaal bij de woning van de medewerker maakt deel uit van de terbeschikkingstelling van de auto van de zaak. Ook wanneer een medewerker op verzoek van de werkgever een laadpaal op eigen kosten plaatst of laat plaatsen, is dit het geval. Afspraken over het declareren van gebruikte stroom staan hier los van.

Dit raden wij af, je kan beter gebruik maken van ons installatiebedrijf die voor een vakkundige aansluiting zorgt. We zijn gekwalificeerd en getraind om de laadpalen veilig en verantwoord te installeren. Voorafgaand aan de installatie ontvang je altijd een expertise (een inspectie van je elektrische installatie). Bovendien ontvang je tijdens onze expertise een advies en prijsopgave voor de aanschaf én installatie van een laadpaal.

Als je jouw stroomkosten vergoed krijgt van je werkgever, worden je werkelijk verbruikte kWh door ons automatisch maandelijks gefactureerd en uitbetaald. Of via een éénmalig abonnement door Alfen ook mee opgenomen.

In onze webshop kan je aan de hand van enkele criteria een laadpaal selecteren die bij jou past. Heb je liever iemand persoonlijk die je helpt bij het kiezen van een laadpaal? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je uiteraard graag verder!

Laadoplossingen voor bedrijven

De cover van de laadstations zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarvan een aantal standaardkleuren zonder meerprijs. Hierdoor kan de laadpaal, opvallend of onopvallend, volledig in zijn omgeving worden geïntegreerd. Daarnaast zijn de laadstations ook leverbaar in je eigen bedrijfskleuren en/of -logo. Hiermee geef je extra uitstraling aan je laadfaciliteiten.

Laadpas

Soms duurt het even om een laadtransactie te zien. Sommige providers  van laadpalen geven dit maar 1 keer in de maand door, waardoor dit dus later zichtbaar wordt in de backoffice. Uiteindelijk zullen ze er wel in verschijnen, maar de termijn is afhankelijk van de provider van de paal.