Wie in een mede eigendom woont zoals een appartementsgebouw beschikt meestal over een parkeerplaats in de gemeenschappelijke kelder/garage. Als je je wagen wil laden in een mede-eigendom, kan je je best goed voorbereiden omdat je moet rekening houden met de andere mede-eigenaars.  Hoe je dit juist aanpakt is heel belangrijk, ook voor wie niet elektrisch wil gaan rijden.

 

Het zwaard van Damocles – opletten dus

Sinds dat de wetgeving voor mede-eigendom is versoepeld kan iedereen op eigen kosten binnen zijn privé elektrische aansluiting een laadpaal installeren (zoals je kon lezen in een vorig artikel). Net hier sluipt  het gevaar voor de gemeenschap. Stel dat er enkele bewoners zijn die perfect binnen hun eigen elektrisch aansluitvermogen laden. Je zou dan denken dat er geen probleem is, maar dat is niet waar. Typisch sluit Fluvius een appartementsgebouw aan met een gemeenschappelijke kabel en hoofdzekering (rode hendel) die dan verdeeld wordt over de verschillende individuele aansluitingen. In de praktijk sluit Fluvius voor een groter vermogen aan dan wat er feitelijk binnenkomt. Op zich is dat nooit een probleem geweest omdat we nooit gezamenlijk op dezelfde moment verbruiken en ook niet altijd het maximale aansluitvermogen benutten. Fluvius noemt dit de gelijktijdigheidscoëfficient. Doordat we nu elektrisch onze wagen gaan laden, komt nu net wel het verbruik samen en gaan we meer van ons piekvermogen gaan benutten. Dus als enkele bewoners een laadpaal binnen de eigen aansluiting voorzien, gaat er niet direct iets gebeuren. Maar als 20% van de bewoners zijn wagen zal laden in de mede-eigendom, dan zal niet hun individuele hoofdautomaat springen. Maar wel die van het volledige gebouw en dan zit iedereen letterlijk in het donker.

 

blank

 

Hoe moet het dan wel?

Om bovenstaand scenario te voorkomen, hebben we enkele aanbevelingen om laadinfrastructuur te voorzien zodat op lange termijn alles onder controle blijft. We lijsten enkele aanbevelingen op:

Dit alles dien je op een algemene vergadering vast te leggen en overeen te komen welk product en welke installateur dit zal installeren, beheren en opvolgen. Een belangrijke keuze gezien dit de mobiliteit van alle bewoners zal bepalen de komende jaren.
 

Hoe ziet zo’n installatie er uit en wat kost dit ongeveer?

Vanuit de eerste zekeringskast bij de elektrische aansluiting (meter) dienen we met een voldoende dikke voedingskabel te vertrekken naar een nieuw te plaatsen zekeringskast dichtbij de parkeerplaatsen. Van hieruit kan elke individuele parkeerplaats worden aangesloten. Een zekeringskast voor een 10-tal parkeerplaatsen kost een kleine 2,000€ terwijl een voor een 16-tal parkeerplaatsen op 4,500€ komt. Uiteraard is de totale kost afhankelijk van de meters kabel en montage mogelijkheden hiervan in bestaande of nieuwe kabelgoten.
 
Nadien heeft elke eigenaar de mogelijkheid om zijn laadpunt aan te sluiten vanaf deze zekerinsgkast, een gemiddeld bedraghirvoor – rekening houdend met 20m kabel is een 1,700€ inclusief een slim toestel met load balancing.
 

Hoe verdeel je dan de kosten?

Elke vereniging van mede-eigenaars heeft zijn specifieke situatie. Maar we raden wel aan om een nieuwe zekeringskast te plaatsing dicht bij de parkings om deze door de algemene middelen te bekostigen door alle eigenaren. Hiervoor is een meerderheid van stemmen (51%) nodig en de kosten zijn ervan beperkt. Het verzwaren van de gemeenschappelijke aansluiting is meestal pas nodig vanaf het moment dat er een 4tal eigenaren elektrisch willen laden. Stel dat het aantal gebruikers toeneemt en je moet verzwaren, dan worden de gemaakte kosten van de verzwaring verdeeld over alle gebruikers pro rate het aantal laadpunten dat ze wensen. Als er in de toekomst nog meer gebruikers bijkomen, dan betalen zij de noodzakelijke extra verzwaring. Stel dat er een kabel moet getrokken worden door Fluvius om extra vermogen te kunnen leveren, raden we aan om deze ineens voldoende zware kabel te voorzien.  Ook de centrale kabelgoot waar alle kabels in komen naar de individuele privatieve parkeerplaatsen, worden door de gemeenschap voorzien.
 
Iedereen die een individueel laadpunt wenst om zijn wagen  te laden mede-eigendom, kan op eigen kosten aansluiten vanaf de gemeenschappelijke zekeringenkast.
 
De syndicus die de elektriciteit aankoop beheert en facturen betaalt, krijgt dan ook van alle individuele gebruikers maandelijks de betalingen voor hun individueel elektriciteitsverbruik. Dit gebeurt volledig automatisch dankzij de laadpalen die beschikken over een gecertifieerde kWh teller en een communicatiemodule zodat al het verbruik netjes geregistreerd staat in de cloud. Alle eigenaren krijgen hun maandelijkse factuur op hun naam of op de vennootschap zoals gewenst.
 

Wat moet je nu doen?

Stap 1 is altijd te beschikken over de juiste juridische en technische basis, een goed concept over hoe en onder welke condities er laadpalen kunnen geplaatst worden binnen je VME. Hiervoor dient een duidelijk document te worden opgemaakt met alle technische vereisten binnen het juiste juridisch en technische kader om te voldoen aan alle wetgevingen en veiligheidsvoorschriften. Dit document dit opgenomen te worden in het Reglement van Interne Orde (RIO) zodat er op een veilige manier kan geladen worden zonder dat het licht uit gaat. Dit kan Stroohm voor jouw VME opmaken. Vraag gerust een offerte op maat via fleet.services@stroohm.be

 
 

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.

Naam(Vereist)