Heb je plannen om een elektrische wagen aan te schaffen? Bekijk dan eerst uitgebreid je opties. Ga je kopen of leasen? Welk merk past het best bij jouw (rij)stijl? Wat is de perfecte range voor jou? In dit artikel trachten we op al deze vragen een antwoord te formuleren zodat je straks de juiste beslissing neemt.

1) Merk en model: ruime keuze

Mercedes, Volkswagen, Kia, Smart, Nissan, Tesla, Hyundai, Renault, … Het aanbod elektrische wagens groeit exponentieel. Bovendien zijn de meeste elektrische modellen nauwelijks te onderscheiden van hun benzine- of dieselslurpende neefjes. Mag het iets extravaganter en futuristischer? Dan is de BMWi3 of een model van Tesla misschien eerder iets voor jou.

Elk merk brengt de komende jaren trouwens nog meerdere elektrische wagens uit. Keuze te over dus.

2) Range: de grootste is niet altijd de beste

Hoe groter de batterij, hoe verder je geraakt in één laadbeurt. Een sterkere batterij heeft ook wel gevolgen voor de prijs. Onze raad? Ga voor een range gelijk aan de afstand van en naar je werk plus 50 kilometer. Of heb je een appartement aan de zee?  Neem dan die afstand met wat marge. Bereken dus eerst je dagelijkse aantal kilometers alvorens een aankoop te doen. En je verre jaarlijkse vakantie? Met het geld dat je uitspaart van de grotere batterij huur je gewoon enkele weken per jaar een grote klassieke wagen.

3) Kofferruimte

Een van dé voordelen van bepaalde elektrische wagens is de vaak grotere kofferruimte. Dat komt omdat een elektrische motor een stuk compacter is dan een klassieke verbrandingsmotor. Bovendien heb je ook geen grote diesel- of benzinetank nodig. Sommige elektrische wagens hebben dan ook niet één maar zelfs twee laadruimtes: de koffer achteraan en de ‘frunk’, zoals Tesla-adepten de lege ruimte onder de motorkap noemen.

4) Oplaadsnelheid

Misschien wel net zo belangrijk als batterijcapaciteit is de oplaadsnelheid. Moet je vaak langere afstanden afleggen en heb je weinig tijd om op te laden, dan is een batterij met een snellaadfunctie een must om onderweg te laden op de autostrades (150km/uur laden). Laad je op via een speciaal laadstation thuis of op het werk? Het verschil in laadsnelheid hier gaat van 7 tot 22 kilowatt (50 tot 120km/uur laden) – een groot verschil dus. De Renault ZOE is koploper in laadsnelheid. Wij informeren je goed over welke wagen het best past bij jouw gebruiksprofiel.

Neem je een Tesla, dan profiteer je mee van het bestaande Supercharger-netwerk. Je kan dan snel en goedkoop onderweg laden (350km/uur laden).

5) Veiligheid

Elektrische wagens zijn door hun concept veiliger dan klassieke wagens. Dat komt omdat ze enerzijds een heel laag zwaartepunt hebben en dus moeilijker over de kop gaan. Anderzijds heb je niet meer het risico bij een frontale botsing dat de motor je onderbenen verbrijzelt. Een kreukelzone vooraan geeft extra veiligheid.

6) Prijs en garantie

Niet onbelangrijk, maar laat je niet afschrikken door enkel de aankoopprijs. De verhoogde fiscale aftrekbaarheid maakt een elektrische auto heel interessant. Bovendien kost elke kilometer die je rijdt met een elektrische auto je maar de helft van een kilometer met een auto met een klassieke verbrandingsmotor.

Een elektrische wagen leasen? Maak je keuze uit ons assortiment.

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.

Naam(Vereist)