Waar laden elektrische wagens het goedkoopst?

Denk je eraan elektrisch te gaan rijden of doe je dit al? Dan is dit artikel zeker iets voor jou. Als eigenaar van een elektrische wagen moet je immers niet meer nadenken in termen van “€/liter” maar wel in termen van “€/kWh”. Zowel thuis, op het werk als onderweg zijn er laadmogelijkheden, maar hoeveel kosten die respectievelijk? We berekenden voor jullie de kostprijs. Als referentie nemen we een Diesel- of benzinewagen  met een gematigd verbruik van 6 liter/100km, aan 1,44€/liter hebben we dan een kost van 8,64€/100km. Rekent u mee ? Waar laden elektrische wagens het goedkoopst?

Thuis

Thuis betaal je voor elektriciteit tussen de 0,20€/kWh (Brussel) en 0,30€/kWh (Vlaanderen), Wallonie zit er met een gemiddelde prijs van 0,26€/kWh tussenin. In begrijpbare mensentaal komt dit neer op een 3€ tot 4,5€/100km voor wie met een gewone gezinswagen elektrisch rijdt.  Een minimale besparing van maar liefst 50%als u thuis oplaadt.

 

Op het werk

Heel wat bedrijven bieden de mogelijkheid om je elektrische wagen ook op het werk te laden. Bedrijven betalen gemiddeld zo’n 0,10 à 0,15€/kWh, met andere woorden een 1,5€ – 2,25€/100km ofwel eenbesparing tot 80%. Voor de echte grootverbruikers (denk hierbij even aan de zware industrie, chemiereuzen, etc.), die veelal een deel van hun elektriciteit zelf produceren, ligt het tarief nog lager (0,05€/kWh) en kom je op een kost van 0,75€/100km ofwel eenbesparing tot wel 90%. Werkgevers hebben dus alle belang om even een paar laadpalen te plaatsen, die betalen zichzelf terug tov het terugbetalen van thuisladen.

 

Publieke laadpalen tot 22kw

Veel onderweg of geen laadstation thuis of op het werk? Dan zal je beroep moeten doen op de publieke laadinfrastructuur. Gemiddeld zal je hier zo’n 4,65€/100km (0,31€/kWh)  voor betalen. Deze prijs is vastgelegd voor de installatie van Allego die in opdracht van Eandis/Infrax werden geplaatst en deel uitmaken van het spreidingsplan van Minister Tommelein. Dit is dezelfde prijs ongeveer als thuis en dus een besparing van 50%

Een oplaadpunt bij jou in de buurt? Neem dan even een kijkje op deze site.

 

Publiek laadpalen voor snelladen (>43kw)?

Sneller laden wordt gezien als extra service aangezien het laadstation een veelvoud van de prijs is, en zal men vervolgens ook doorrekenen in de elektriciteitsprijs. Zo mag je rekenen op gangbare prijzen tot 0,70€/kWh ofwel een 10,5€/100km. Met andere woorden: elektrisch snelladen is 20% duurderdan een klassieke benzine of dieselwagen.

 

Publiek laden bij Tesla Superchargers (120kw)

Voor de Tesla-rijders is het verhaal enigszins anders. Tesla heeft wereldwijd een netwerk aan Superchargers (nog snellere laadpunten) uitgebouwd. In Europa zijn er al 493 laadlocaties. bovendien is opladen hier zelfs gratis. Of alleszins, dit zat in de prijs van de aankoop van je Tesla. Wil je weten waar de Superchargers zich bevinden, kijk dan even op deze link.

 

 Laden als commerciële troef?

Tot slot: Gratis opladen kan je tegenwoordig bij heel wat winkelketens: IKEA, Lidl, Delhaize, McDonalds, Decathlon, Aveve, etc maar ook steeds meer bedrijven laten hun bezoekers gratis laden. Ook restaurants en hoteluitbaters kennen de voordelen. Uiteraard is dit een enorme troef voor wie elektrisch rijdt en vertoef je iets langer in de winkel of kies je toch maar dat Hotel met voorzieningen. De slimme handelaar kent de voordelen van gratis laden voor zijn klanten en zijn eigen beperkte kostprijs.

 

Wil je graag advies of een offerte van Stroohm omtrent laadmogelijkheden, mail ons dan op info@stroohm.be

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.

Naam(Vereist)