Kijk je enkel naar de aanschafprijs van een elektrische wagen, dan is een elektrische wagen gemiddeld tussen de 9.000 en 17.000 euro duurder. Maar dan heb je niet het volledige plaatje, want wat blijkt? De totale ‘cost of ownership’ van een elektrische wagen ligt vaak lager dan die van de klassieke auto. Een en ander heeft te maken met de beperkte kosten voor het gebruik van een elektrische auto.

Elektriciteit versus diesel of benzine

De aanschafprijs mag dan wel hoger liggen, de gebruikskosten van een elektrische wagen liggen doorgaans een stuk lager. Elektriciteit kost slechts de helft van benzine of diesel. Afhankelijk van waar je woont kost elektriciteit een 20 a 25 cent per kwh. Elektrisch rijden doe je dus rond de 3euro per 100 kilometer voor een middenklasser (15kwh/100km) en tot 5euro per 100km voor een grotere en krachtigere wagen (20kwh/100km). De gemiddelde dieselwagen verbruikt 6,5 liter per 100 kilometer. Aan een dieselprijs van 1,35 euro per liter is dat bijna 9 euro per 100 kilometer. Bovendien kan je op veel plaatsen gratis laden, zoals bij Ikea, McDonalds, Delhaize, … Stel dat je 5€ bespaart per 100km op een wagen die je 150.000 kilometer gebruikt, dan bespaar ja al snel 7.500€. Met eigen zonnepanelen kan dit nog interessanter worden.

Elektrische auto vergt minder onderhoud

Bovendien vergt een elektrische auto minder onderhoud: een elektrische motor heeft minder bewegende onderdelen en dus treedt er amper slijtage op. Gemiddeld genomen liggen de onderhoudskosten van een elektrische wagen 60 procent lager dan een gewone auto. Ook je remmen worden amper belast, want telkens je de gaspedaal lost, werkt je motor als een dynamo en vertraag je door de magnetische krachten. Je remschijven gaan zo tot 5 keer langer mee. Best voordelig in het onderhoud.

De batterij is een grote kost aan een elektrische wagen, maar ook daar is het risico beperkt. De garantie loopt immers vlot door tot 6 à 8 jaar. En dan hebben het nog niet gehad over de fiscale voordelen van de elektrische wagen:

Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Er zijn tal van fiscale voordelen voor elektrische wagens:

Conclusie

Als je al deze voordelen samentelt, wordt de hogere aankoopprijs gecompenseerd door een lager verbruik en onderhoud en trek je een mooi bedrag terug via je fiscale voordelen.
Maak hierje eigen berekening op en ontdek de exacte vergelijking tussen een elektrische en een klassieke wagen.
Rijden met een elektrische wagen kan dus heel voordelig zijn. Zéker als je least. Ontdek onze leasevoorwaarden.

Ontvang jouw offerte

Is uw bedrijf al een Stroohm klant? Neem dan contact op met uw Vlootverantwoordelijke voor een laadpunt voor bij u thuis. Als uw bedrijf nog geen Stroohm klant is, nodigen wij u uit om ons de contactgegevens van uw Vlootverantwoordelijke (of uzelf in geval van een éénmanszaak) mede te delen in de volgende stappen en wij nemen spoedig contact op.

1 laadpunt bij mij thuis

Laadpunt(en) bij de medewerker(s) thuis

Laadpunt(en) op kantoor

Laadpunten in een residientiële parking

Laadpassen voor publieke laadpalen

Ontvang jouw offerte

Vindt u de juiste laadoplossing niet?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk voor een gesprek.